iiZetty's FotoPage

By: Bunda iiZetty

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  >  >>]    [Archive]
Sunday, 1-Aug-2010 08:44 Email | Share | | Bookmark
Petai Goreng Pedas

 
masakan ni simple mimple jer, saje je saya upload kasi ceria and wangi fotopages ini dgn bau2 petai...check it out !


Bahan-bahan :

- segengam ikan bilis
- 2 papan petai
- sedikit gula
- sedikit air asam jawa
- 1 sudu kecik kicap
- 1 labu bawang besar ( potong gelang)
- 1 sudu besar lada lumat
- 2 ulas bwng merah + 1 ulas bawang putih (blender)

cara-caranya ;

1. Memula kita goreng bilis, agak garing, kita angkat and put aside
2. panaskan 2 sudu minyak masak, bila dah panas masukkan lada lumat.
3. pastu bila naik bau masuk bawang blender td,
4. masuk kicap, gula, aji kalau suka.
5. masuk petai, agak2 kuah hampir kering masuk bilis goreng dan bawang gelang td.
6.serasikan dan siap.

heee..


Monday, 26-Jul-2010 02:36 Email | Share | | Bookmark
Puding caramel

 
 
kebiasaanya kalo saya rs nk makan kueh-mueh Terengganu, saya akan ke KEDAI KUIH MUIH CHE TAR, location dia kat Flat Sri Kolam, bandar Kuala Terengganu..ermmm sy sukakan Puding caremel ni atau puding Gula hangus..rm1 utk sepotong, rsnya mcm x puas mkn, maka dgn gigih saya goggle resepi ini, dgn bantuan damia menyibuk di dapur, maka begini la Puding Caremel sy, sedikit lembek may b saya buh terlalu byk susu kot..tp rsnya sedap, cubalah !


Puding Caremel

bahan-bahan :

- (400ml) susu segar/susu cair
- 5 sudu besar gula halus
- 3 biji telur
- 2 biji telur kuning
- 2-3 titik esen vanila

utk buat karemel
- 5 sudu besar gula
- 3 sudu besar air


Cara-cara

karemel :

1. Masukkan gula ke dalam kuali dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 2 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang.ratakan ke semua permukaan loyang. Put aside.
2. Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
5. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
6. Bila dah masak. Biarkan ia sejuk. dah agak panas loyang berkurang, boleh masuk dlm peti ais.
8. Setengah jam kemudian bolehlah dikeluarkan dan ditelangkupkan ke ats pinggan rata, potong dan boleh serve.


Saturday, 24-Jul-2010 05:37 Email | Share | | Bookmark
Mee tiow kung fu

 
terlebih rajin la plak minggu ni, sampai 3 hapdet skaligus..
resepi ni saya minta dari kwn fb, nama dia Intan, Intan sgt cantik dan pandai masak...
sorry gmbr ni hazab sket, sbb kekurangan sayur mayur yang warna warni, yg sempat buh adalah yang ada dlm fridge time tu..ala2 jimat gtu..tp mmg sedap cubalah..style masakan cina..






Mee Tiow Kung Fu

Bahan-bahan :

kue tiow (ikut ramai mana nk mkn)
1 biji telur
tepung jagung
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
2 cawan air
sedikit garam dan gula
Ajinomoto (sy x buh sbb dah buh sos tiram, nnt byk sgt perasa, cpt uban..hee)
sayur (bunga kobis, anak jagung, carrot, cendawan, sawi) = seme potong kecik2
sedikit ayam, atau leh tukar dgn sotong atau udang


cara-caranya :

mee

1. memula pecahkan sbiji telur, dalam satu mangkuk, tambah satu susu kecil tepung jagung, kacau ala2 nk buat telur dadar.
2. basuh kue tiow td dgn air suam yang x suam sgt, suam ala-ala je, takut mee lembek plak..kendian tos..
3. masukkan mee td ke dlm adunan telur td, diratakan sedikit supaya semua part mee bergaul rata dgn telur.
4. panaskan kuali, masuk 1 1/2 sudu minyak, dah elok panas, masuk kan mee td..
5. dah masak tu, leh angkat and put aside..

kuah

1. tumis bawang putih dan bawang merah yang dimayang, bila naik bau, masuk sos tiram, kemudian ayam..
2. kacau skejap, bila isi ayam dah jd putih, masuk air.
3. bila dah menggelegak, masuk semua sayur, kemudian garam dan gula.
4. agak2 ayam dan sayur dah empuk, leh perlahan kan api dan masuk kan satu sudu kecik tepung jagung, tuk pekatan kuah.
5. rasa dan ejas la apa yg x kena.
6. kuah ni disiram ats mee td..siap leh mkn..hehe


Saturday, 24-Jul-2010 05:02 Email | Share | | Bookmark
my simple GRILLED CHEESE SANDWICH

 
 
 
View all 4 photos...
huuuuuuuuu....semalam buka youtube, tgk resepi2 yang agak mudah dan jimat masa nk buat, saya terjumpa ni..ermmmm nampak cam sedap, baki cheese ari tu masih ada, so sy habiskan la..hehe...
mkn 2 keping kenyang..



Grilled Cheese Sandwich

bahan-bahan

2 keping Roti
1 keping keju (sy guna cheese parut cheddar, leh beli kat giant)
planta

Cara-caranya :

1. panaskan non stick pan
2. sapu planta pada both side roti
3. buh ats non stick pan tu, then leh buh cheese
4. kendian buh lagi skeping roti ats roti td
5. biarkan dlm 3 minit, terbalikkan
6. dlm 3 minit lagi, leh angkat, potong cam lam gmbr.
7.yippie dah boleh makan..




Saturday, 24-Jul-2010 04:45 Email | Share | | Bookmark
No more awning tuddung yg bergelombang..

 
lazimnya pas balik ofis, saya just campak aje tudung kat mana2 tempat yg saya rs selamat..tp sebenarnya x brapa selamat sebab damia akan ambik tudung tu samada untuk pakai atau untuk main2..damia ni bukan takat pegang aje tudung tu, dia akan heret kat lantai, duk ats awning tu, ataupun pijak..dah byk tudung saya awningnya x smooth, dia akan bergelombang, terpeleok dan hasilnya amat tidak cantik bila dipakai..
penyelesaian nya saya beli mende ni... (sungguh bijak saya ni kan ..?)


oh ye kepada sape yg berminat nk beli leh gtau saya ye, sy jual best price..hehe



[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net